Itsenäisyys on ihana asia
05.12.2019 21:15

 

Onpa ollut erikoinen politiikan viikko. En muuta sano.

Tai sanon sen verran, että seuraava puolueiden kannatuskysely tulee olemaan mielenkiintoinen. 

Mutta poliitikot unohtakoot hetkeksi kinansa ja kaunansa. Huomenna on itsenäisyyspäivä, joten liput liehumaan!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille lukijoilleni!

 
Maksalaatikko kuuluu joulupöytään
04.12.2019 17:21

 

Semmoinen täydennys otsikkoon, että minun mielestäni. 

Täällä meilläpäin maksalaatikko on perinteisesti kuulunut joulupöytään. Valitettavasti viime aikojen tarjousmaksalaatikot ovat pilanneet sen maineen.

Muistan, miten koulukavereiden luona vähän jokaisen kotona oli piharakennuksen takana sikakarsina. Siellä sika tonki ja röhki niin että sen ohi pelotti mennä huusiin. Tiedä vaikka tulisi läpi seinän. No ei tullut. Syksyllä sika pantiin lahtipenkkiin, lihat suolattiin ja hyödynnettiin kaikki mitä voitiin. Muun muassa ja totta kai myös maksa.

Sanomattakin on selvä, että teen maksalaatikkoa jouluksi ja valitsen siihen sian maksaa jos sitä vain on saatavilla. Pidän sen terävästä mausta, joka monen mielestä on liian pistävä. Hyvää tulee myös naudan maksasta ja sitäkin on tullut välillä käyetyksi. Silloin kun Luvialla toimi iso kalkkunakasvattamo, jotkut tuttavani tekivät joulumaksalaatikon kalkkunan maksasta. Itse maistoin sitä kylässä ja totesin että sen maku oli erittäin hienostunut.

Sinänsä maksalaatikko on erikoinen sortti. Äkkiseltään ei oikein voi ymmärtää, että samaan ruokaan laitetaan maksaa, sipulia, siirappia ja rusinoita. Jotenkin ymmärrän perheemme Nuorisoa, joka ei maksalaatikkoon koske. Onneksi se sentään maistuu Tyttärelle ja Vävylle, niin että saan tehdä stä jatkossakin.

Jokaisella kokilla on omat reseptinsä, mutta ehkä pari vinkkiä sallitaan. Maksalaatikkoon kannattaa panna maksaa hieman vähemmän kuin ohjeissa sanotaan. Maku tarttuu riisiin vähemmälläkin määrällä eikä lopputulos ole liian maksainen. Kerman voi antaa olla jääkaapissa ja käyttää sen sijasta punaista maitoa (tai siis valkoista, mutta ymmärrätte varmasti mitä tarkoitan). Juureslaatikoihin hyvin sopiva kerma tekisi tästä loodasta liian tuhtia. Ja jos haluaa pehmeän ja kuohkean lopputuloksen (kuka ei haluaisi), kananmunat tulee vatkata vaahdoksi ennen seokseen lisäämistä. Ja ihan aluksi riisit ja rusinat kannattaa huuhtoa kunnolla.

Kiire ei saa olla, jos hyvää haluaa. 

 

 

 
Päivä maailman vakaimmassa maassa
03.12.2019 18:01

 

Vielä eilen tähän aikaan pääministeri Antti Rinne kiukutteli ja ilmoitti kovin sanoin, ettei  tule eroamaan. 

Mitään syytä eroon hän ei nähnyt. Oman puolueen sataprosenttinen tuki oli takana ja kaikki hyvin. Kun keskustan Katri Kulmuni odottelun jälkeen ilmestyi estradille, Rinne vaikuttikin häneen verrattuna hetken aikaa valtiomieheltä. Soperteleva ja epävarma Kulmuni ei saanut kunnolla sanotuksi asiaansa, vaan antoi aseet vastustajan käsiin. Yhtäkkiä kaikki vaihtoehdot näyttivät mahdollisilta, sekin että Rinne osoittaisi Kulmunille ovea.

Aamulla oli toisin. Demarit olivat kokoustaneet ja tulleet siihen tulokseen, että kannattaa uhrata Rinne eikä koko puoluetta. Sitä paitsi Rinne oli puolen vuoden pääministeriaikanaan tullut taakaksi puolueelle, vaikka sitä ei nyt sanottu. Omat joukot olivat koko ajan saaneet jännittää, mitä sieltä suusta seuraavaksi tulee ulos.

Tänään Antti Rinne on käynyt jättämässä hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille, ja ero on myönnetty. Muutaman kiihkeän päivän jälkeen on taas rauhaisaa. Jopa keskusta on antanut Rinteelle ja sdp:lle tunnustusta siitä, että he  pystyivät itse tekemään vaikean ratkaisun. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho osui naulan kantaan sanoessaan, että koko epsodia ei olisi tarvittu, jos Rinne olisi myöntänyt virheensä ja pyytänyt anteeksi. Anteeksipyyntö olisi hyväksytty ja työ olisi voinut jatkua.

Seuraavaksi eduskuntaryhmät kokoontuvat perustuslain mukaisesti keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta. Nykypohja lienee todennäköinen, vaikka varmasti muidenkin vaihtoehtojen avoimelle pohdinnalle olisi tilausta. Ja edelleen perustuslain mukaisesti hallitustunnustelija nimitetään suurimmasta puolueesta. Tehtävän on jo saanut sd-varapuheenjohtaja Sanna Marin. Hän on myös ilmoittanut olevansa valmis pääministerin vastuuseen. Valmiita on muitakin, kuten eduskuntaryhmyri Antti Lindtman.

Olen ajat sitten lakannut ajattelemasta, että pitää nostaa naisia tehtävään kuin tehtävään. Nainen tai mies, teot ja näytöt ratkaiskoot. Sanna Marin on minulle tuntematon tamperelainen poliitikko. Hän näyttäköön itse mihin hänestä on.

Pitkän kaupunkikierrokseni jälkeen istahdin tänään Prisman kahvioon nauttimaan hyvin ansaitsemani kahvit. Viereisessä pöydässä puitiin hallitusratkaisuja ja mahdollisia ministerinimiä. Marinista yksi keskustelija kuului sanovan, että "melkeen kommunisti se on, millai mahtaa tulla toimeen kepulaisten kanssa".

Totta, että Marin on arvovertailuissa osoittautunut olevan niin vasemmalla kuin demareissa mahdollista. Suomen politiikassa se ei kuitenkaan ole ainutlaatuista. Varttuneempi väki muistaa vielä taannoisilta vuosikymmeniltä maalaisliiton ja kommunistien hallitusyhteistyön. Niidenkin hallituskausien jälkeen Suomen lippu ja rajat pysyivät entisellään.

Tämä joulukuun 3. päivä vuonna 2019 on ollut hektinen ja tunteikas. Mutta iltaan mennessä on rauhoituttu, ja vanhan hallituksen raunioille kootaan jo uutta. Jokaisesta puolueesta viestitään, että kaikkien kanssa ollaan valmiita tekemään yhteistyötä. Autoja ei polteta eikä kukaan ole kuollut.

Kuhinaa oli vain marketin pakastekinkkualtaan äärellä, ja yksissä jos toisissakin kärryissä näkyi sinivalkoisia itsenäisyyspäivän kynttilöitä.

Kohuja tulee ja menee, mutta maailman vakain maa on maailman vakain maa.   

 

 
White Monday - vai Black?
02.12.2019 14:28

 

Keskustan eduskuntaryhmä ratkaisee tänään kokouksessaan Antti Rinteen kohtalon.

Aikamoiseen liemeen itsensä saattanut Rinne joutuu nyt panemaan toivonsa keskustalaisiin. Vihreiltä ja vasemmistoliittolaisilta tuki on varmuudella tulossa, vaikka näyttämisen vuoksi ensin vähän pörhisteltiinkin. Kun on hallitukseen päästy, siellä halutaan myös pysyä.

Keskustassa tilanne on eri.  Jo vihervasemmistolaiseen hallitukseen lähtö arvelutti monia, ja kun puolue kuuntelee herkällä korvalla kenttäväkeään, ratkaisu voi olla mitä tahansa. Kannatus laskettelee huimaa alamäkeä huolimatta siitä, että Rinteen hallitus toteuttaa keskustalaisinta ohjelmaa aikohin. Tämä vain osoittaa sitä, miten kaukana strategit ovat ihmisten arjesta. Eivät keskustalaiset kylissään hihku innosta, että "jippii me saatiin 18 maakuntaa". Koko asia on jäänyt muiden alle kuten sote-uudistuskin. Tärkeämpää on, mitä tänään tapahtuu ja miltä se näyttää.

Pikkulinnut ovat jonkin aikaa laulaneet, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on äkkiväärä johtaja.

Sovittelevana diplomaattina mainetta hankkinut Haavisto äksyilee, käskyttää ja lähettelee alaisilleen sähköpostia keskellä yötä. Näin on media kertonut. Uutta on,  että hän olisi painostanut alaistaan hakemaan täältä lähteneet isis-lapset konsulikyydillä Suomeen. Teko olisi pitänyt tehdä virkamiehen omaan piikkiin. Hänen kieltäydyttyään Haavisto syrjäytti hänet päällikkövirasta.

Toistaiseksi tieto on median kertomaa,  joka voi pitää paikkansa tai ei. Ulkoministeri on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa. 

Isiksen kyytiiin lähteneiden ihmisten tilanne askarruttaa viranomaisia monessa maassa, Suomi ei ole ainoa. On lakeja ja lasten oikeuksia, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Siksi kiirehtimistä vältellään.

Oltakoon isis-ihmisten palauttamisesta mitä mieltä tahansa, Haaviston toiminta on olluit harkitsematonta, jos edellä kerrottu pitää paikkansa.  Lisäksi vastuun sälyttäminen yhdelle virkamiehelle on ollut moraalitonta ja kyseisen virkamiehen syrjäyttäminen virastaan vielä moraalittomampaa.  Haavisto on toiminut ilman että asiaa olisi käsitelty hallituksessa. 

Haavisto on kieltäytynyt kommentoimasta. Myöskään sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ei halua kommentoida asiaa. Mainittakoon, että Suojelupoliisi pitää isis-leiriläisten, mahdollisesti myös lasten, palauttamista Suomeen turvallisuusuhkana.  

Saammeko Posti-gaten jälkeen Haavisto-gaten? 

Verkosta tänään poimittua.

"Rukoileminen uimahallin tiloissa kielletty." Teksti on peräisin helsinkiläisen uimahallin invavessasta. 

"Sunrise Avenue lopettaa." En tiennyt että on koskaan aloittanutkaan. 

     

 

 
Joulua kohti
30.11.2019 14:27

 

Pitkäaikaisimmat lukijani tietävät, että olen jouluhullu. Joku ehti kyselläkin, miksi en ole vielä kirjoittanut sanaakaan joulusta. No nyt kirjoitan.

Olen jo ehtinyt nauttia monista ihanista joulutuoksuista valmistellessani herkkuja pakkaseen. Myyjäisihminen en ole, vaan haluan tehdä kaiken itse. Lahjat ovat paketoituina ja odottavat enää viimeistelyä ja koristelua. Kortit olen ajat sitten vienyt punaisessa kuoressa postiin. Filosofiani on, että kun aloittaa valmistelut ajoissa, ehtii nauttia kiireettömästi joulunaluspäivien tunnelmista. 

Ei vain joulu, vaan jo joulun odotus on ihanaa. Ja jouluaatto, joka oikeasti on vasta juhlan aatto, on meillä Suomessa kaikkein pyhin päivä. Siitä ei antaisi minuuttiakaan pois.

Olikin kiintoisaa lukea Satakunnan Kansan kolumnistin muisto vaihto-oppilasvuotensa joulusta Yhdysvalloissa. Jouluaattohan on siellä tavallinen työpäivä ja vain seuraavan aamun lahjavuori keskeyttää arjen hetkeksi. Suomalaistyttö kaipasi siellä kaikkia joulun tuttuja elementtejä. Ei ollut partiolaisten joulukalenteria, ei Lucia-kulkuetta, ei joulusaunaa, ei joulupuuroa, ei joulurauhan julistusta, ei hautausmaalla käyntiä eikä joulukirkkoa. Mikä joulu se sellainen on? Ei mikään. Olkaamme onnellisia omasta rikkaasta kulttuuristamme. Muut olkoot omastaan.

Suomalaisen joulun tietynlaisessa salaperäisyydessä ja sadunomaisuudessa on jäänteitä muinaisesta läheisyydestämme luontoon. Metsän eläimille annetaan joulurauha ja linnuille viedään lyhde pihaan. 

Tätini on kertonut, miten isänäitini Edla Josefina "knapsautti" lampun sammuksiin aaton alkaessa hämärtyä ja sanoi: "Kuulustellast ko joul tule."

Niin pieni tyttö ja hänen äitinsä istuivat hiljaa hämärässä tuvassa ja kuuntelivat, kun joulu lähestyi sinisiä hankia pitkin. Ja aivan varmasti he kuulivat sen. Ei siihen tarvittu tingeltangelia eikä bling blingiä. Pihapolun päässä lämpisi sauna ja sen korsteenista nousi pystysuora savupatsas kohti taivasta. Siellä isänisä Isak Nestor vahti tulta ja haudutti suvella tehtyjä vihtoja kuumassa vedessä joulusaunaa varten.  

Luontomystikko taidan olla vähän itsekin. Kaikki kunnia Vesku Loirille, mutta joululauluista lempparini ylitse muiden on Rajattomien Ketun joululaulu. " Repo juoksi jotta joutui/ Pian juoksi, matkat pitkät - -."  Taivaalle oli syttynyt uusi kirkas tähti,  jota jouluyössä yksin ravaava kettu ihmetteli. "Mistä meille tähti syntyi?". Jotain siinä on.

Ketusta puheen ollen tänään pitikin tehdä metsässä perinteinen revonliekokävely, mutta ilmaantui muuta puuhastelua. Käytän revonliekoja jouluasetelmiin, yksi perinne sekin. Tiiviisti suljetussa muovipussissa ulkona ne säilyvät raikkaina jouluun asti.

Lunta on tullut, mutta ei vielä niin haittaavasti, ettenkö liekoja ja puolukanvarpuja puiden katveesta löytäisi. Se on huomisen hommia ja iloja. Samalla voin alustavasti katsella joulukuusta. 

Joulua kohti.

 

 

 

 
Black Fridaysta tuli White Friday
29.11.2019 17:38

 

Tuhjuisten harmaiden päivien jälkeen aamuinen näkymä oli mykistävä. Maisema oli yöllä muuttunut valkoiseksi ja taivaalta putoili lisää lunta.

Suomalaiset ovat ottaneet Amerikan-tuliaisen Black Fridayn tosissaan vastaan. Täällä lähdetään herkästi mukaan kaikkeen uuteen, eikä se välttämättä ole huono juttu.

Tiedoksi niille, joille Black Fridayn tausta on tuntematon, että kyseessä on Kiitospäivän jälkeinen perjantai. Ja Kiitospäiväähän Valloissa vietetään marraskuun viimeisenä torstaina. Mustana perjantaina amerikkalaiset ryntäävät ostoksille ja juoksevat tarjousten perässä. Suomalaiset ovat panneet vielä paremmaksi: meillä on koko viikon kestävä Black Week ja kauppaa tehdään myös verkossa niin että suhina käy. Väliäkös sillä, että tuotteet eivät tosiasiassa aina ole normaalia halvempia.

On positiivinen merkki, että kansalaisilla on luottamus talouteen, myös omaansa. Silloin raha pannaan kiertämään. Kansantalouden kasvulukuja on jo korjattu ylöspäin, ja yksi syy siihen on nimenomaan kotimainen kulutus.

Ilmastosyistä meidän piti karsia kulutustamme, mutta kuka sitä tänään muistaa. Tyytyväiset suomalaiset käyttävät rahansa niin kuin tykkäävät ja nauttivat elämästään. Tämä kävi ilmi juuri  julkistetusta tutkimuksesta, jonka mukaan Euroopan tyytyväisimmät ihmiset asuvat Suomessa, Norjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Yhtenä perusteluna on hyvin toimiva valtio. Hyvä me!

Valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) tämä oli kuitenkin musta perjantai.

Aikansa Postin työehtoriidoissa sekoiltuaan Paaterolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin erota ministerin tehtävästä. Saman tien hän jäi sairaslomalle 13.12. saakka, mitä on jo ehditty paheksua. Minäkin paheksun. Ei siitä kuulu saada saikkua, että on mokannut töissä. Yhteiskunnan yläkerroksessa on täysin väärä käsitys työmarkkinoiden toiminnasta.

Eikä sitten yhtään nillitystä siskot, että "taas nainen uhrattiin". 

Myös pääministeri Antti Rinteen luottamus ja sen myötä hallituksen olemassaolo on vaakalaudalla. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat suorin sanoin vaatineet Rinteen eroa, ja myös hallituskumppanit vihreät ja keskusta odottavat selvityksiä siitä, mitä tapahtui, kuka tiesi ja mitä tiesi. Puolueet pitävät kinkereitään ensi viikolla. 

Mielenkiintoisinta on kepun suhtautuminen. Roikkuako epäsuositussa hallituksessa 18 maakunnan panttina vai ottaako hatkat niin kauan kun kannatuksesta on jotain jäljellä? Puheenjohtaja Katri Kulmunista ei ytyä taida löytyä. Elinkeinoministerin olisi odottanut sanovan jotain Postin tilanteesta, mutta eipä ole sanonut. 

Black Friday alkaa pimetä. Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua kaikille. Jatketaan tyytyväisenä olemista ainakin viikonlopun yli.          

 

 
"Mutku mä luulin että"
27.11.2019 20:35

 

Valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on lirissä. Ja sietääkin olla.

Ministerien ei pitäisi mennä työmarkkinajärjestöjen tontille. Koska kuitenkin sdp ay-puolueena katsoo olevansa ainoa työntekijöiden puolustaja, niin sehän menee että laidat ryskyvät.

Kun julkisuuteen tuli tieto 700 postin pakettilajittelijan siirrosta työntekijän kannalta huonompaan työehtosopimukseen, ensin sekoili pääministeri Antti Rinne (sd). Hän ehdotti  jotain niin käsittämätöntä kun kertakorvausta pakettilajittelijolle huonommista työehdoista. Jostain kuulemma olisi kaivettavissa rahaakin siihen. Alkuhämmennyksen jälkeen ehdotus vaiettiin kuoliaaksi.

Päiviä kului, kunnes  Postin työntekijät uhkasivat lakolla, jonka sitten aloittivatkin. Siinä oli ministeri Sirpa Paateron tilaisuus nousta esiin. Hän vaati että postin tulee luopua määräaikaisista vuokratyöntekijöistään lakon ajaksi. Sellaistakin menneen maailman sanastoa hän käytti kuin rikkurityövoima. 

Nyt kun lakko on tänään päättynyt ja prosessi on läpivalaistu, ymmärtää hyvin Paateron hädän. Hän oli ollut läsnä 21. elokuuta pidetyssä tilaisuudessa, jossa Posti oli kertonut suunnitelmistaan. Niihin kuului myös pakettilajittelijoiden siirto heikomman työehtosopimuksen piiriin. Mainitussa tilaisuudessa Paatero on ilmeisesti ollut pihalla kuin lumiukko, sillä näihin päiviin asti hän on kirkkain otsin väittänyt, ettei tiennyt siirrosta etukäteen. Sittemmin hän on moneen otteeseen parannellut sanomisiaan ja mm. kertonut "luulleensa" että muutos tulisi voimaan vasta 1. marraskuuta. Se oli kuitenkin tullut jo 1. syyskuuta.

Ällistyttävää, että ministerinä voi toimia henkilö, joka menee sekaisin jo kahdesta päivämäärästä.

Pahinta demokratian ja avoimuuden kannalta on, että sekä Paatero että Rinne ovat puhuneet ristiin ja muutelleet omia lausuntojaan.

Oppositio hioo kynsiään sekä Rinteen että Paateron luottamuksen mittaamiseksi. Iso kysymys on, onko eduskunnalle annettu tieten tahtoen valheellista tietoa.

Lopputulos lienee selvä. Luottamusta tulee. Suoranaista valehtelua on vaikea osoittaa, kun kerran "on luultu" sitä ja tätä. 

Rinne on ilmoittanut luottavansa 100-prosenttisesti ministeriinsä. Paateron kasvot taas on pelastettu sillä, että Posti on ottanut syyt niskoilleen epäselvästä viestinnästä.     

 

 

 

 

 

 

 

 
Ruusuja ja risuja
24.11.2019 14:12

 

Suurkiitos palautteesta!

Blogikirjoituksestani "Menee överiksi " 20.11. sain niin paljon kiittävää palautetta etten ikinä ennen. Se teki iloiseksi todistaessaan että en ole mielipiteitteni kanssa yksin.

Yllättävästi kepun eduskuntaryhmyri Antti Kurvinen oli sen jälkeen kiinnittänyt huomionsa samoihin asioihin. Hän kyseli, onko Suomi tullut hulluksi, kun koululaisia ei saa viedä kirkkoon eikä Mannerheimin kuvaa pitää yliopiston seinällä. Hulluksi ei ilmeisesti ole  tultu, sillä Kurvinen sai verkossa ennätysmäärän tykkäyksiä. Suomalaiset arvostavat edelleen omaa kulttuuriaan. 

Myös blogistani "Nyt on anteeksipyytelyä" 22.11. tuli kivaa palautetta.

Anteeksipyyntö ei pyyhi pahoja tekoja olemattomiksi, mutta on kuitenkin kaunis ja kannatettava tapa. Kunhan on aito ja tulee sydämestä. Tätä emme voi varmuudella tietää esimerkiksi kansanedustaja Pirkka Pekka Peteliuksen saamelaisanteeksipyynnöstä, mutta moni epäilee. Hän on saanut niskaansa tulikivenkatkuisen ryöpyn: tekopyhä irtopisteiden kerääjä, joka hakee julkisuutta. On häntä silti myös kiitelty ryhdikkyydestä ja omien virheiden myöntämisestä. 

Petelius on luvannut tavata saamelaisten lisäksi myös muut vähemmistöryhmät, seuraavana romanit. Ei tainnut PPP ymmärtää, mihin suohon astui. Vähemmistöjä nimittäin riittää niin että kansanedustajan lainsäädäntötyölle jää tuskin aikaa.

Jo mainittujen lisäksi otan esiin James Potkukelkan voimakkaat pullonpohjalasit, jotka ilman muuta pilkkasivat näkövammaisia. Eiköhän kyseinen järjestö suostu PPP:n tapaamiseen. Eikä hän ole ainoa. Muistamme vielä Heikki Kinnusen kyselemässä "Onks Viljoo näkyny?". Se loukkasi kaikkia niitä, jotka konsanaan ovat kuljeskelleet kossupullo verkkarien takataskussa.

Risuja toimittajalle. 

Hämmästyin uutista, jonka mukaan kuningatar Elisabetin imago sai feministisiä sävjyä (HS). Ettäkö kuningatar on polttanut rintaliivinsä ja noussut barrikadeille vastustamaan miesten ylivaltaa?

Eipä suinkaan, vaan hän on avannut vaatekaappinsa ja sallinut luottohenkilön kirjoittaa sen sisällöstä kirjan.

Omien vaatteiden esittelystä kuningattaren imago sai siis feminiinisiä eli naisellisia sävyjä. Eli vähän kuin vastakohtaa feminismille, joka haluaa heittää naiselliset kliseet nurkkaan. Että yksi lempitoimittajistani, kokenut Annamari Sipilä olikin näin haksahtanut.

Haksahtamisiin!   

               

 

 

 
Nyt on anteeksipyytelyä
22.11.2019 16:11

 

Lapsuudenkodissani opetettiin pyytämään ja antamaan anteeksi.

Jos oli tehnyt jotain väärin (ja jäänyt siitä kiinni), piti pyytää anteeksi. Ja sen, jota oli loukattu, edellytettiin antavan anteeksi. 

Prosessilla oli siis kaksi edellytystä. Tekoa pyysi anteeksi se joka oli sen tehnyt ja anteeksi antoi se joka oli vääryyttä kärsinyt.

Niinpä viime vuosien anteeksipyytelymuoti on vaikuttanut kummalliselta, kun kumpikaan ehto ei täyty.

Esimerkiksi holokaustia ovat pyytäneet anteeksi ihmiset, jotka eivät olleet edes syntyneet sen aikoihin. Ja anteeksi on pyydetty ihmisiltä, jotka myöskään eivät ole tuona aikana eläneet. 

Olematta teologi on vaikea sanoa, mikä merkitys tällaisella anteeksipyynnöllä on, kun sekä sortajat että sorretut ovat kuolleet. 

Voi myös kysyä, onko nykyihmisellä edes oikeutta antaa anteeksi isovanhempiensa kokemaa vääryyttä. Eikö se pitäisi jättää uhrien itsensä päätettäväksi? Luulen että kysymys on vaikea teologeillekin.  Siksi he eivät sano mitään. 

Olen inhorealisti, kun sanon, ettei näissä anteeksipyytelyissä olekaan kyse muusta kuin oman kilven kiillottamisesta. Kauhistellaan mennyttä turvallisen välimatkan päässä ja vannotaan omaa puhtautta: "En minä ainakaan olisi - -."  Jotain ällöttävää siinä on.

Mitä isot edellä, sitä peteliukset perässä.

Vihreiden kansanedustajaksi viime vaaleissa ponnahtanut näyttelijä Pirkka Pekka Petelius on juuri esittänyt julkisen anteeksipyynnön lappilaisille. Syynä ovat hänen muutama vuosikymmen sitten esittämänsä nunnukahahmot. Niissä Naima-Aslakiksi nimetty Lapin mies kuvattiin hampaattomana ja humalaisena seksiaddiktina. Hahmo nauratti meitä kaikkia. Nauratti, mutta on sen jälkeen painunut unohduksiin.

Vasta Peteliuksen esiintulon jälkeen monet syntyjään lappilaiset ovat heränneet muistamaan, miten nämä sketsit loukkasivat ja koulussa kiusattiin ja työpaikkoja meni sivu suun. Saman tien ovat anteeksipyyntöä nousseet vaatimaan romanit, jotka myös pitävät neljänkymmenen vuoden takaisia sketsejä itseään loukkaavina.

Mutta jos lähdetään mittaamaan  30 - 40 vuoden takaisia tv-viihdeohjelmia tämän päivän mittareilla, ei siitä moni puhtain paperein selviäisi. On naurettu maalaisille, uskovaisille, homoille, anopeille, tyhmille, hurreille, naisille, savolaisille, hajamielisille professoreille ja basisteille. Eniten on naurettu blondeille, mistä olen syvästi närkästynyt, koska olen blondi. Anteeksipyyntöä tässä odottelen. 

Mielenkiintoista, että Päivi Räsänen on kirjoittanut tutkinnan kohteena olevan pamflettinsa suunnilleen samoihin aikoihin, jolloin Petelius veteli nunnukaa. Jos Räsänen saa syytteen, myös Peteliuksen pitää saada. Ja lisäksi kyseisen ohjelman tuottajan ja Ylen, joka on säilyttänyt aineiston. Ja sitten pitäisi yhdenvertaisuuden vuoksi kaikki muukin viihde perata. Poliisilta ja oikeuslaitokselta eivät työt lopu.

Sallittakoon toki Peteliukselle hänen anteeksipyyntönsä, sillä se saattaa jäädä hänen ainoaksi valtiomiesteokseen. 

 

 

 
Menee överiksi, mutta menköön
20.11.2019 10:13

 

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jatkaa Päivi Räsäsen tykittämistä.

Tänään vk syyttäjä sanoo, että "Raamattu-siteeraus voi olla rikos." Hänen ajatuksensa kulkee niin, että koska kiihotuspykälä on laissa suojelemassa vähemmistöjä, riippuu aina kontekstista, onko jokin ilmaus vähemmistöä loukkaava. (hs.fi)

Selvän teki. Rikostuomioon riittää, että joku on loukkaantunut tekstistä. Loukkaantujista ei ole pulaa.

Eiköhän olisi selvintä kieltää koko Raamattu, niin kukaan ei mene sitä vahingossa siteeraamaan.

Koululaiset pois kirkoista.

Apulaisoikeusasiamiehen lausunto, jonka mukaan kirkko ei ole sovelias koulun joulujuhlien pitopaikaksi on aiheuttanut mylläkän kunnissa. Kun joulujuhlia on totuttu pitämään kirkossa, nyt on kiireesti peruttava pitkällä olevat juhlavalmistelut ja etsittävä uusia tiloja. 

Jo aikaisemmin koulun juhlista on korkean tahon määräyksellä siivottu pois kaikki kristillinen aines. Mutta nyt ei enää seiniäkään sallita. Tärkeintä on, että uskonnottomat eivät loukkaannu. Muista ei ole väliä. 

Korvaavia tiloja ei niin vain jokaisesta kunnasta löydy. Yhdeksi vaihtoehdoksi on jossain noussut kauppakeskus. Sehän sopii hyvin, sillä siellä palvotaan vain mammonaa.

Mannerheim pois seinältä.

Oulun yliopiston vasemmistoprofessori Vesa Puuronen on määrännyt luokanopettajaopiskelijajärjestön poistamaan marsalkka Mannerheimin kuvan kokoustilansa seinältä. (hs.fi)

Professorin mielestä Mannerheim ei ole sovelias esillä pidettäväksi, koska on ristiriitainen henkilö. Muutakin ritirimssua hänellä oli Mannerheimia vastaan.

Arvon professoria oli erityisesti ärsyttänyt, että ensimmäisen vuoden opiskelijat olivat ottaneet itsestään selfieitä Mannerheimin kuvan edessä. Semmoisesta oli tehtävä loppu.

Tällaisessa hengessä tulevia kansankynttilöitä kasvatetaan.

Lehmä ja maito pois kouluaterioista. 

Henkinen suursiivous ei riitä. Nyt käydään uskonpuhdistajan raivolla kouluaterioiden kimppuun. Voi on ajat sitten ollut pannassa kuten myös oikea maito, mutta nyt vihan kohteena on liha ja erityisesti naudanliha. Pois pois ilmastoa ja nousevan nuorisomme terveyttä pilaamasta.

Hesarin kolumnisti kauhisteli, miten hänen päiväkotilapsensa ruokalistalla on joka toinen viikko yhtenä päivänä nakkeja ja joka toinen viikko yhtenä päivänä kinkkua. Niin epäterveellistä ja suositusten vastaista.

Voi kunpa olisi ollut meilläkin, jotka koulussa ruokittiin möykkyisillä puuroilla ja makaronivellillä. Onneksemme se ei ollut päivän pääateriamme. Niin minun kuin monen muunkin äiti laittoi kotona ruoan, ja koko perhe kokoontui sitä yhdessä syömään.

Tosiasioista piittaamatta lihan ja maidon tuottaminen on nyt tuomittu pääsyyllisiksi ilmastonmuutokseen. Jotkut viljelijät ovat saaneet niskaansa suoranaista vihapuhetta. Ei voi välttyä ajatukselta, että taustalla on poliittista ohjausta.

Kuten tässä joku päivä sanoin, kestämme kyllä nämäkin koohotukset.

Heilureilla on taipumus heilahtaa aina välillä vähän takaisin.    

 

 

 

 

 

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 3 / 195