"Olette vaarassa pudota"
18.11.2008 19:19

Lenita Airisto haukkui tässä hiljan suomalaiset poliitikot apinaenglannin puhumisesta. Hus, hus pois ministerin paikoilta kaikki vähänkin kankeasti englantia puhuvat! Tosiasiassa englantia puhutaan ja murretaan lukemattomin eri tavoin, ja  suomalaisten tapa puhua on yhtä hyvä kuin jonkun muunkin. Näin pienelle kansalle riittää  yhden vieraan kielen kohtuullinen hallinta. (Ruotsi on eri asia, mutta sehän ei olekaan vieras kieli.)

Sallitaan Lenitan pitää mielipiteensä, mutta yleisemminkin sisäisessä ilmastossamme on tällä hetkellä jotain, mikä ilmenee haluna leimata ja sulkea ulkopuolelle. Perusteet ovat milloin mitäkin, esimerkiksi että on maalta tai väärän ikäinen tai näköinen. 

Kun erään ministerin alainen käyttäytyi huonosti ja joutui eroamaan, helsinkiläinen naispoliitikko kiirehti tulkitsemaan, että "hänhän on Korppoosta". Vihreät puolestaan ovat lehtitietojen mukaan valmiiita puheenjohtajan vaihtoon. Nykyisen johdolla tuli vaalivoitto, mutta hän tulee Pohjois-Karjalasta ja on 65-vuotias. Ja uusien perussuomalaisten valtuutettujen valtuustopuheet on tuomitttu rasistisiksi jo ennen kuin ensimmäistäkään niistä on kuultu. "Olette vaarassa pudota."

Antavatko television kiusaamisohjelmat (luit oikein, puhun kiusaamisesta, enkä kisaamisesta) mallia arkeemme? En usko, vaan pikemminkin tositeeveet heijastavat arkeamme. Siksi arjen on muututtava. Ketään ei saa päästää putoamaan. Työpaikoilla ei keppijumppa kerran vuodessa riitä työhyvinvointityöksi, vaan  tarvitaan työnantajan ja henkilöstön aitoa yhteistyötä, asioiden avaamista ja niiden auki keskustelemista.  

 

 

 
Ole tyylikäs ja iske ministeri!
12.11.2008 21:17

Tuoreen lehtijutun (SK 12.11.08) mukaan helsinkiläinen muotikonsultti on tullut siihen vakavaan johtopäätökseen, että naisen kannattaa olla tyylikäs. Perustelu on vastaansanomaton: ellei Sirkka Mertala olisi ollut tyylikäs pääministerin luennolla, pääministeri ei olisi milloinkaan kiinnittänyt Sirkkaan huomiota. Eli jos Sirkalla olisi ollut tuona päivänä väärät vaatteet päällä, niin ohi olisi  onni mennyt.

Tyylikkyys aloitetaan heittämällä läskärit nurkkaan. Vastustan. Läskärit ovat naisen parhaat ystävät. Niillä pääsemme lujaa, kun työpäivän jälkeen juoksemme bussin perässä räntäsateessa kauppakassit käsissä heiluen.

Kukin päättäköön itse tyylistään, mutta tällä vuosisadalla ei nuoria naisia pitäisi enää opastaa, miten isketään ministeri. Ei, vaan miten noustaan itse ministeriksi. 

 

 

 
Nimettömänä työnhakuun?
11.11.2008 13:34

Maahanmuuttoministeri on ehdottanut, että Suomessa otettaisiin kokeiluluontoisesti käyttöön nimetön työnhaku. Hän uskoo, että näin parannettaisiin maahanmuuttajien työllistymistä. Ministeri näyttää toisin sanoen uskovan, että työnantajat syrjivät maahanmuuttajia, ja jo vierasperäinen nimi riittäisi hakijan hylkäämiseen.

Meillä on fiksu maahanmuuttoministeri, mutta suomalaisen työelämän arkista reaalimaailmaa hän ei tunne. Siellä nimettömyys on huono signaali. Mitä enemmän kasataan esteitä työnantajien tiedonsaannille, sitä enemmän he käyttävät rekrytoinneissaan omia kanaviaan, suoria kontaktejaan ja tuttaviaan. Sitä useampi työpaikka täyttyy virallisten kanavien ulkopuolella niin sanotusti suhteilla. Se, joka sokkoleikissä häviää, on tuntematon maahanmuuttaja.

Vertailun vuoksi: amerikkalaiset rekrytoivat juuri presidentikseen miehen, jonka toinen nimi on Hussein. Ei hyvän ehdokkaan tarvinnut nimeään salata.   

 

 

 

 
Puheenjohtajat koulunpenkille
03.11.2008 20:43

Oikeusministeri Tuija Brax on hädissään. Rasismi on valtaamassa Suomen kuntavaltuustot ja siksi pitää kiireesti ryhtyä kouluttamaan puheenjohtajia , jotta he osaisivat torpata rasistiset puheet heti alkuunsa. Huoli on ehkä hieman liioiteltu, mutta ansaitsee silti tulla tarkemmin pohdituksi.

On totta, että puheenjohtaja vastaa pitkälle kokouksen hengestä, ilmapiiristä ja tuloksellisuudesta. Hänen rooliinsa kuuluu katkaista loukkaava puhe ja sopimaton käytös heti alkuunsa. Olemme herkkiä havaitsemaan rasismia, ja hyvä niin. Kuitenkin iän ja sukupuolen mukainen kielteinen leimaaminen on yhtä loukkaavaa, se vain jää helposti havaitsematta. Näin siksi, että kumpaankin on totuttu. Nielaisemme puheet kaupunginhallituksen "nuorennusleikkauksen" tarpeesta, mutta jos puhuttaisiin vaikkapa laihdutusleikkauksen tarpeesta, väki loukkaantuisi.

Kannatan lämpimästi ajatusta, että valtuustojen puheenjohtajille ja miksei muillekin valtuutetuille järjestettäisiin koulutusta kokouksen etiketistä ja etiikasta. Tätä en sano vain siksi, että minulle ja muille konsulteille satelisi töitä. 

 

 

 
Saako kaupunginjohtaja tuulettaa?
02.11.2008 19:05

Siis kokouksessa? Saako? Tätä ehätti minulta kysymään muuan tuttavani, joka oli jo ehtinyt lukea uuden kirjani "Pärjää palaverissa!". Tuttavani halusi tietää, oliko Porin kaupunginjohtajan taannoinen tuuletus sopivaa kokouskäyttäytymistä.

Kaikkia palavereja, mutta eritoten virallisten toimielinten kokouksia kannattelevat muutamat näkymättömät rakenteet. Näitä tukipilareja ovat rituaalit, roolit, retoriikka ja osallistujien yhteinen hiljainen tieto. Odotusten mukainen rituaali keskeytyy tai saa kokonaan uuden suunnan, jos joku osallistuja yllättäen käyttäytyy roolistaan poikkeavalla tavalla. Erityisesti virkamiehen rooliin on totuttu liittämään tunteiden näyttämättömyys, pokerinaama ja mitäänsanomaton kapulakieli. Hiukkanen eloa ja väriä ei kuitenkaan veisi virkamieheltä uskottavuutta. Kaavan rikkominen voi jopa tervetulleella tavalla käynnistää toimintakulttuurin muutoksen. Kysyjä tulkitkoon tämän myönteiseksi vastaukseksi.

 
"Ikä lieventävänä asiana"
01.11.2008 19:06
Näin pyhäpäivänä on aikaa lukea lehdet tarkkaan, vieläpä ehtii palata eilispäivänkin uutisiin. Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut kaksi rouvaa, jotka olivat juksanneet lukijoita ja apurahaviranomiaisia (HeSa 31.10.08). Päiväsakkojahan siitä tuli, mutta rangaistuksia määrätessään oikeus piti (ehkä nyt entisten) ystävysten ikää lieventävänä asiana. Satavuotiaistako oli kyse? Ei suinkaan, nämä tyylikkäät rouvat elävät vasta keski-ikäänsä (okei, myöhempää keski-ikäänsä), toinen on 66 vuotta ja toinen 67. Rauha heille, mutta uutinen sinänsä avaa huikeita näkymiä samoja ikävuosia lähenteleville suurille ikäluokille. Vakavasti puhuen kyse on ilmiöstä, jota ikäsosiologiassa sanotaan positiiviseksi ageismiksi. Toisaalta tämä maistuu vähän ikäsyrjinnältäkin: taustalla on ajatus, ettei tuon ikäisellä oikein enää kulje. Mitenkähän Yhdysvalloissa 72-vuotias on päässyt presidentinvaalin loppusuoralle asti?
 
Pärjää palaverissa!
29.10.2008 12:55

No niin, uusin kirjani "Pärjää palaverissa!" on ilmestynyt. Mielestäni formaatti on onnistunut, kirja on hyvin käteen sopiva ja helposti luettavissa vaikka yhtenä iltana. Joku tuttavani jo kysyi, mistä sitä voi ostaa. Vastaus on, että hyvivarustetuista kirjakaupoista. Varma osoite on suoraan kustantajalta, puh. Asiakaspalvelu 020 450 05, sähköpostitse Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai netin kautta www.edita.fi/netmarket

Toivottavasti kirja löytää lukijansa ja lukijat hyötyvät kirjasta. Palavereissahan nykyään kaikki asiat päätetään alkaen palkastasi ja työehdoistasi.

 
Uudet valtuutetut rekrytoitu
27.10.2008 19:17
Olemme juuri rekrytoineet edustajamme kunnallisiin valtuustoihin. Siinä missä (muut) työnantajat selaavat ansioluetteloita, käyttävät aikaa, vaivaa, haastatteluja, soveltuvuusarvioita, simulointeja ja työnäytteitä, me valitsemme omamme tuosta noin vain. Millaisia ihmisiä sitten tällä kertaa olemme rekrytoineet neljän vuoden pätkätyöhön? Se selviiää valittujen luetteloita selailemalla. Osaavia, kokeneita, vähän jo harmaantuneitakin. Nuoria siloposkisiia uudistajia. Koulutettuja ja vähemmän koulutettuja, stailattuja ja stailaamattomia. Erilaisia ihmisiä pitää hyvällä työpaikalla ollakin, joten ihan hyvin me valitsimme. 
 
Eläkeläiset eivät oma ihmislajinsa
24.10.2008 11:28
Ylen toimittaja kävi haastattelemassa eläkeläisyydestä ja eläkkeelle siirtymisestä elämänvaiheena. Ohjelma on kuultavissa Satakunnan maakuntaradion kanavalla huomenna lauantaina 25.10. kello 8.15. Eläkeläiset ovat tietenkin hyvin heterogeeninen joukko kuten palkansaajatkin. On miehiä ja naisia, on erilaista koulutus- ja kokemustaustaa, on erilaista sosioekonomista asemaa. Edes ikä ei ole yhdistävä tekijä. Kuusikymppisellä ei välttämättä ole mitään yhteistä 90-vuotiaan kanssa. Jo koettu elämä, elämänkertomus on erilainen. Eläkeläiset eivät ole mikään oma ihmislajinsa.   
 
Mitä minä niillä ikätiedoilla?
23.10.2008 11:10
Eilen illalla seurasin kolmoselta puoluejohtajien kuntavaalikeskustelua. Keskustelu meni niin kuin meni. Yhtä asiaa jäin miettimään. Esittelyosuudessa puheenjohtajista ilmestyi ruudulle vain ikä, kalenterista mitattu ikä. Aivan kuin sillä olisi ollut jotain merkitystä käsiteltävien asioiden kannalta! Sen sijaan ei kerrottu esimerkiksi osallistujien koulutuksesta eikä poliittisista meriiteistä.  Joku oli 37, toinen 55 ja kolmas 65 vuotta. Hoh-hoijaa. Mitä ihmettä minä niillä ikätiedoilla teen? Tapa on joutava ja siitä sietäisi luopua. Ei kalenteri-ikä kerro, millainen joku ihminen on tai mitä hän osaa.  
 
Lisää artikkeleita...
<< Alkuun < Edellinen 191 192 193 194 195 196 197 198 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 197 / 198