Saako kaupunginjohtaja tuulettaa?
02.11.2008 19:05

Siis kokouksessa? Saako? Tätä ehätti minulta kysymään muuan tuttavani, joka oli jo ehtinyt lukea uuden kirjani "Pärjää palaverissa!". Tuttavani halusi tietää, oliko Porin kaupunginjohtajan taannoinen tuuletus sopivaa kokouskäyttäytymistä.

Kaikkia palavereja, mutta eritoten virallisten toimielinten kokouksia kannattelevat muutamat näkymättömät rakenteet. Näitä tukipilareja ovat rituaalit, roolit, retoriikka ja osallistujien yhteinen hiljainen tieto. Odotusten mukainen rituaali keskeytyy tai saa kokonaan uuden suunnan, jos joku osallistuja yllättäen käyttäytyy roolistaan poikkeavalla tavalla. Erityisesti virkamiehen rooliin on totuttu liittämään tunteiden näyttämättömyys, pokerinaama ja mitäänsanomaton kapulakieli. Hiukkanen eloa ja väriä ei kuitenkaan veisi virkamieheltä uskottavuutta. Kaavan rikkominen voi jopa tervetulleella tavalla käynnistää toimintakulttuurin muutoksen. Kysyjä tulkitkoon tämän myönteiseksi vastaukseksi.

 
"Ikä lieventävänä asiana"
01.11.2008 19:06
Näin pyhäpäivänä on aikaa lukea lehdet tarkkaan, vieläpä ehtii palata eilispäivänkin uutisiin. Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut kaksi rouvaa, jotka olivat juksanneet lukijoita ja apurahaviranomiaisia (HeSa 31.10.08). Päiväsakkojahan siitä tuli, mutta rangaistuksia määrätessään oikeus piti (ehkä nyt entisten) ystävysten ikää lieventävänä asiana. Satavuotiaistako oli kyse? Ei suinkaan, nämä tyylikkäät rouvat elävät vasta keski-ikäänsä (okei, myöhempää keski-ikäänsä), toinen on 66 vuotta ja toinen 67. Rauha heille, mutta uutinen sinänsä avaa huikeita näkymiä samoja ikävuosia lähenteleville suurille ikäluokille. Vakavasti puhuen kyse on ilmiöstä, jota ikäsosiologiassa sanotaan positiiviseksi ageismiksi. Toisaalta tämä maistuu vähän ikäsyrjinnältäkin: taustalla on ajatus, ettei tuon ikäisellä oikein enää kulje. Mitenkähän Yhdysvalloissa 72-vuotias on päässyt presidentinvaalin loppusuoralle asti?
 
Pärjää palaverissa!
29.10.2008 12:55

No niin, uusin kirjani "Pärjää palaverissa!" on ilmestynyt. Mielestäni formaatti on onnistunut, kirja on hyvin käteen sopiva ja helposti luettavissa vaikka yhtenä iltana. Joku tuttavani jo kysyi, mistä sitä voi ostaa. Vastaus on, että hyvivarustetuista kirjakaupoista. Varma osoite on suoraan kustantajalta, puh. Asiakaspalvelu 020 450 05, sähköpostitse Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai netin kautta www.edita.fi/netmarket

Toivottavasti kirja löytää lukijansa ja lukijat hyötyvät kirjasta. Palavereissahan nykyään kaikki asiat päätetään alkaen palkastasi ja työehdoistasi.

 
Uudet valtuutetut rekrytoitu
27.10.2008 19:17
Olemme juuri rekrytoineet edustajamme kunnallisiin valtuustoihin. Siinä missä (muut) työnantajat selaavat ansioluetteloita, käyttävät aikaa, vaivaa, haastatteluja, soveltuvuusarvioita, simulointeja ja työnäytteitä, me valitsemme omamme tuosta noin vain. Millaisia ihmisiä sitten tällä kertaa olemme rekrytoineet neljän vuoden pätkätyöhön? Se selviiää valittujen luetteloita selailemalla. Osaavia, kokeneita, vähän jo harmaantuneitakin. Nuoria siloposkisiia uudistajia. Koulutettuja ja vähemmän koulutettuja, stailattuja ja stailaamattomia. Erilaisia ihmisiä pitää hyvällä työpaikalla ollakin, joten ihan hyvin me valitsimme. 
 
Eläkeläiset eivät oma ihmislajinsa
24.10.2008 11:28
Ylen toimittaja kävi haastattelemassa eläkeläisyydestä ja eläkkeelle siirtymisestä elämänvaiheena. Ohjelma on kuultavissa Satakunnan maakuntaradion kanavalla huomenna lauantaina 25.10. kello 8.15. Eläkeläiset ovat tietenkin hyvin heterogeeninen joukko kuten palkansaajatkin. On miehiä ja naisia, on erilaista koulutus- ja kokemustaustaa, on erilaista sosioekonomista asemaa. Edes ikä ei ole yhdistävä tekijä. Kuusikymppisellä ei välttämättä ole mitään yhteistä 90-vuotiaan kanssa. Jo koettu elämä, elämänkertomus on erilainen. Eläkeläiset eivät ole mikään oma ihmislajinsa.   
 
Mitä minä niillä ikätiedoilla?
23.10.2008 11:10
Eilen illalla seurasin kolmoselta puoluejohtajien kuntavaalikeskustelua. Keskustelu meni niin kuin meni. Yhtä asiaa jäin miettimään. Esittelyosuudessa puheenjohtajista ilmestyi ruudulle vain ikä, kalenterista mitattu ikä. Aivan kuin sillä olisi ollut jotain merkitystä käsiteltävien asioiden kannalta! Sen sijaan ei kerrottu esimerkiksi osallistujien koulutuksesta eikä poliittisista meriiteistä.  Joku oli 37, toinen 55 ja kolmas 65 vuotta. Hoh-hoijaa. Mitä ihmettä minä niillä ikätiedoilla teen? Tapa on joutava ja siitä sietäisi luopua. Ei kalenteri-ikä kerro, millainen joku ihminen on tai mitä hän osaa.  
 
Uutta kirjaa odotellessa
22.10.2008 10:44
Uutta kirjaani "Pärjää palaverissa" tässä odottelen. Tekijänkappaleet lienevät jo kustantajalta lähteneet, saa nähdä, tuoko posti ne tänään tullessaan. Kirjan kantava ajatus on, että jos aikoo pärjätä työssä tai yleensä ihmisten kanssa (ja kukapa ei haluaisi), on pärjättävä palavereissa. Oli mielenkiintoista havaita, että tuoreen nobelistimme Martti Ahtisaaren yhtenä neuvotteluvalttina pidetään (HeSa 11.10.2008) kykyä kuunnella. Mielenkiintoista siksi, että olen kirjassani korostanut ihan samaa: kuuntele ja anna toisen säilyttää kasvonsa (miten pihalla hän sitten onkin). Tärkeimmät taidot ovat yksinkertaisia.
 
<< Alkuun < Edellinen 191 192 193 194 195 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 195 / 195