Silkkaa rasismia
11.05.2009 11:46

Tiukkapipoiset kasvibiologit ovat lausuneet julki, että kurttulehtiruusu ja lupiini pitää tämän maan kamaralta hävitettämän, koska ne ovat "Suomen luontoon kuulumattomia lajeja". Että semmoinen epäkohta.

Minusta kylläkin mainitut lajit ovat kauniita ja sopivat erinomaisesti suomalaiseen luontoon. Ajoimme tässä kerran Porista Kuruun: kymmeniä kilometrejä kapeaa asfalttitietä, jonka  molemmiln puoliin seisoi tiheä, synkkä kuusikko. Näky oli kuin rikosfilmissä hetkeä ennen rikosta.  Tai siis olisi ollut, elleivät komeat, loistavanväriset kukat olisi reunustaneet tietä. Indigonsinisiä, viininpunaisia ja vaaleanpunaisia lupiineja kilometrimäärin!  

Ei meillä ole liikaa luonnonvaraisia kukkia, annettakoon siis niin lupiinin kuin kurttulehtiruusunkin elää. Vienosti tuoksuva kurttulehtiruusu sopii karuille rannoillemme siinä missä tyrnikin. 

Kuka sen määrää, mikä kasvilaji "ei kuulu Suomen luontoon"? Ja miten niin ei kuulu? Jos haetaan "alkuperäistä", miten pitkälle ajassa taaksepäin pitää mennä? 

Rasismiahan se on, jos aletaan kitkeä kaikkea muualta tullutta.  Silloin voitaisiin aloittaa vaikkapa hampurilaispaikoista. Niin, ja ihmisetkin ovat tulleet kuka idästä, kuka lännestä, kuka etelästä...    

 
Hedelmäthän ne ovatkin vaarallisia
07.05.2009 18:03

Kiitosta vain, muuan blogini lukija muistutti eilisen appelsiinireseptini johdosta, että hedelmät aiheuttavat keskivartalolihavuutta. Niiden syömistä pitäisi siis välttää. Just joo. Helppo uskoa, että suomalaisten keskivartalolihavuus johtuu nimenomaan liiallisesta hedelmien syönnistä.

Parasta siis pistää grilli suhisemaan ja pihvit tirisemään. Ylös ja ulos! Siellä naapurien kylpytynnäritkin jo savuavat  kotoisasti.

 
Muutama vinkki
06.05.2009 20:36

Ensin aluksi tarjoan äitini saunajuomareseptin. Tulin nimittäin juuri saunasta ja noudatin ohjetta. Asettele kuorittu ja lohkottu appelsiini vadille kauniisti viuhkan muotoon. (Kauneus on tärkeää kaikessa kattauksessa.) Pane vati jääkaappiin hyvissä ajoin, mielellään muutama tunti ennen saunomista. Muista ottaa se sieltä saunaan lähtiessäsi. Janon tullen nauti appelsiinilohkot saunan lauteilla, ei missään pukuhuoneessa. Jääkylmä appelsiini ja kuuma löyly nimittäin muodostavat aivan uskomattoman yhdistelmän. Lisäksi tarvitset vain lasin vettä. Kokeile ja nauti!

Toiseksi suosittelen Inger Frimanssonin dekkareita. Oikeastaan ne eivät ole dekkareita, vaan niin sanottuja psykologisia trillereitä. Sama se. Periaatteesta en lue kirjoja, joissa lapsia siepataan tai kohdellaan huonosti, mutta poikkeuksen olen nyt tehnyt  Frimanssonin kohdalla. "Parempi elämä" piti otteessaan loppuun asti, ja viimeisen lauseen luettuani saatoin vain kysyä: Hetkinen, mistä tässä olikaan kysymys? Suosittelen tätä lukunautintoa muillekin. Mitä pitemmiksi ja valoisammiksi illat tulevat, sitä enemmän dekkareita tulee käsissäni kulumaan.

Muutakin pitää lukea. Ammattitaitoni ja osaamiseni kehittämiseksi luen luonnollisesti koko ajan myös tieteellistä ja johtamiskirjallisuutta, se on osa työtäni, eikä siitä sen enempää. Mutta kun nyt tuli puheeksi, suositelen myös Aaltosen-Pajusen-Tuomisen kirjaa "Syty ja sytytä". Minä ainakin sytyin. 

 

 
Todellinen eläkepommi
05.05.2009 11:57

Ikääntymistä jaksetaan voivotella, vaikka se on ihan luonnollinen asia. Aina on ikäännytty. Sen sijaan luonnollinen asia ei ole kolmekymppisten eläkeläisten määrän katastrofaalinen kasvu eikä  myöskään nuorten lisääntyvä syrjäytyminen. Ikiaikainen yhteiskunnallinen sopimus on ollut, että nuoret tekevät työtä ja huolehtivat vanhoista vanhemmistaan. 

Viime vuonna parituhatta hieman alle ja yli kolmekymppistä sai käteensä myönteisen työkyvyttömyyseläkepäätöksen. Luku on vielä suurempi, jos siihen lisätään kuntoutustuella olevat ja eläkepäätöstä odottavat. Samaan aikaan nelisentuhatta peruskoulun päättänyttä jäi työelämän, koulutuksen, kaikenlaisten työpajojen ja harjoittelujen ulkopuolelle. 

Tässä taitaa piillä se todellinen eläkepommi. Eväät syödään jo ennen tarkoitettua eläkeikää.

Mitään ikäryhmää ei pidä syyllistää. Kaiken ikäiset aiheuttavat kuluja ja kaiken ikäiset niihin myös osallistuvat, siitä pitää verottaja huolen. Nuorten pelastamiseksi tulee kuitenkin tehdä kaikki voitava, moiseen resurssien hukkaamiseen ei pienellä kansantaloudella ole varaa.    

     

 
Yle-maksu puhuttaa
30.04.2009 15:54

Viime päivien puheenaihe on ollut televisioluvan tilalle kaavailtu 175 euron yle-maksu. Sanomalehden tekstareissa ja yleisönosastoissa on käynyt kuhina. On vedottu ihmisoikeuksiin ja  jotkut uhkaavat jopa muuttaa maasta, ellei hanketta peruta: "Kun en katso koskaan televisiota ja kun en kuuntele koskaan radiota jne.." Kuka uskoo?

Ja entä sitten, jos televisioton maksaa saman kuin muutkin? Verovaroilla ylläpidetään monenmoista, mitä ihan kaikki eivät tarvitse, mutta joku tarvitsee. Vai milloin käytit viimeksi esimerkiksi vankeinhoitoa tai pakolaiskeskusta tai kävit oopperassa?  Et ehkä koskaan, mutta maksat silti. Veroja on vaikea rakastaa, mutta harmitteleminen ei auta. 

Minua ei harmita tänään mikään, huomenna alkaa toukokuu ja ilma on kuin linnunmaitoa. 

Hauskaa vappua kaikille blogini lukijoille! 

 
Mitäs minä sanoin...
29.04.2009 18:23

Paras-hankkeesta taitaa tulla pannukakku, niin kuin olen monessa yhteydessä ennakoinut. "Mitäs minä sanoin" -ajattelu ei kuitenkaan kovasti innosta, sillä lasku kaatuu yhtä lailla minun kuin muidenkin maksettavaksi.

Helsingin Sanomat (27.4.) totesi pääkirjoituksessaan, että suuri osa Paras-hankkeelle asetetuista tavoitteista näyttää olevan valumassa hiekkaan. Tuore sosiaalibarometri kertoo, että edes sosiaali- ja terveyspuolen keskeisillä toimijoilla ei ole selkeää kuvaa palveluketjuista - tai oikeammin himmeleistä - saati niiden toimivuudesta. Paniikissa tehdyt ratkaisut ovat ainakin toistaiseksi panneet pisteen palvelujen laadun ja sisällön kehittämiselle. Myös monimutkaisten yhteistoimintarakenteiden voi ennakoida tulevan kunnille kalliiksi.

Hälyttävintä tutkimuksessa oli, että alle kymmmenen prosenttia yhteistoimintamallia noudattavien kuntien sote-johtajista uskoo tämän mallin tulevaisuuteen. Mitenkähän käy heidän työmotivaationsa, kun he eivät voi uskoa siihen, mitä tekevät? 

 
Voihan Wilson!
28.04.2009 11:22

Vielä pari vuotta sitten nyrpistelin, etten katso Tanssia tähtien kanssa, koska "se on idioottien ohjelma". Sitten kerran satuin vahingossa avaamaan television kyseisen ohjelman aikana ja juutuin istumaan niille sijoilleni. Kauniita ihmisiä, kauniita pukuja, kaunista tanssia, harmitonta, viihdyttävää. Jäin koukkuun.

Tämänvuotinen kisa on kohta päättymässä. Oma suosikkini putosi jo, ja viime kerralla putosi myös Wilson, joka olisi saanut pysyä mukana loppuun asti. Ennen muuta positiivisen asenteensa takia. Että se mies jaksoi kiittää! Kiitos äänestäjille, kiitos Suomen kansalle, kiitos kaikille, kiitos, kiitos! Ohjeita hyvään elämään sateli muillekin: "Ei oteta kaikkea niin vakavasti, ei välitetä pienistä asioista, antaa vain mennä!".

Ihan totta, tarvitsisimme päivittäin yhden tällaisen Wilsonin muistuttamaan meille, että harvat asiat ovat todella tärkeitä. 

On kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka tekevät pienistä asioista suuria ja niitä, jotka tekevät suurista asioista pieniä. Pidän enemmän jälkimmäisistä. 

 

 
Nautitaan pelistä
27.04.2009 20:01

Onhan se vähän hassua katsoa jääkiekkoa, kun ulkona tuoksuu ja kukkuu kevät, mutta sittenkin sitä pitää vain katsoa. Pari viikkoa eteenpäin on iltalenkit suunniteltava niin, että ehtii parahiksi television ääreen.

Tähän asti nähty Leijonien peli on ollut rennon ja helpon näköistä. Niinhän se on, että kun oikein nauttii työstään, tulokset tulevat huomaamatta siinä sivussa. Työstään pitäminen ja suoritukset ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Kunpa kaikki esimiehet hoksaisivat tämän.

Nauttikaa Leijonat pelistä, pitäkää hauskaa! 

 
Huomiotaloudessa mennään
23.04.2009 11:31

EU-vaalit lähestyvät ja viimeisiä ehdokaslistoja ollaan lyömässä kiinni. Euroopan parlamenttiin pyritään monenlaisilla ansioilla, mutta tärkeintä näyttää olevan, että ehdokkailla on "nimeä". Nimeä voi hankkia yhtä hyvin sankariteoilla kuin sotkemalla peliä. Miten oikeassa Jari Sarasvuo olikaan puhuessaan huomiotaloudesta. 

Eipä silti, oma syymme, jos sulaudumme tapettiin. Oma syymme, jos puhumme ja kirjoitamme niin tylsästi, että kukaan ei muista, mitä olemme sanoneet. Aivan riemastuttavaa luettavaa tässä mielessä on Paul Ardenin kirja "It´s not how good you are, it´s how good you want to be".  Kirja opastaa: "Don´t give a speech. Put on a show." Eli mitä iskevämpi ja visuaalisempi esityksesi on, sitä enemmän ihmiset muistavat siitä jälkeenpäin. Ja mikä tärkeintä, he muistavat sinut.

Minun ei varmaan tarvitse viitata parhaillaan lainehtivaan EU-vaalikeskusteluun, jossa yksi keskustelija on ottanut ja saanut huomiota ylitse muiden. Liekö lukenut Ardenin kirjaa.

 
Ärsyttää ja ihastuttaa
20.04.2009 12:25

 Ärsyttää

Hedelmiä ja vihanneksia ostaessani ärsyttää joidenkin asiakkaiden täydellinen piittaamattomuus hygieniasta. Kas näin: kastetaan sormi suuhun, avataan muovipussi ja kosketaan hedelmiin. Nuolluilla sormilla otetaan tomaatti tai omena käteen, pyöritellään, pannaan pois, otetaan toinen... Jotkut varmistuvat salaatin tuoreudesta työntämällä nenänsä salaattitötteröön, sitten he nuuhkaisevat, pistävät salaatin takaisin hyllyyn ja ottavat uuden. Yäk! Olen kokeillut paheksuvaa, pitkää katsetta, mutta siitä ei ole ollut apua. Pitäisi huomauttaa, mutta sitähän ei suomalainen tee. Toistaiseksi tyydyn ostamaan valmiiksi pakattua aina kun mahdollista ja pesemään omenani Marco Bjurströmin tavoin Fairy-vedellä.

Ihastuttaa

Ihastuttavaa on tietysti tämä kevät ja valon lisääntyminen. Yöt ovat kuitenkin vielä kylmiä, orvokit pudistelevat aamuisin jäähileitä yltään. Kirjoitin joitakin päiviä sitten, että täällä länsirannikolla on vain kaksi mahdollista tuulen suuntaa, tuuli on joko "kylmäl pualel" tai "lämpymäl pualel". Siihen täytyy nyt tehdä semmoinen täydennys, että tähän aikaan vuotta se lämminkin puoli on kylmä. Kesää kohti kuitenkin mennään, hitaasti mutta varmasti. Pitääkin taas ottaa hyllystä Eeva Kilven Häätanhu, joka on kauneimpia Suomen kesän kuvauksia, mitä on olemassa. Luen sen kerran kesässä. Suosittelen. 

Ilahduttaa

Ilahduttaa lehtitieto, että kaikkien suomalaisten terveydentila kohenee. Ja parasta on, ettei tämä edes näytä olevan kiinni kukkaron paksuudesta. Sen sijaan elämäntavoilla on merkitystä, mutta sehän ei ole mikään uusi tieto.

 

 

 
<< Alkuun < Edellinen 191 192 193 194 195 196 197 198 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 191 / 198