Monenlaista tutkimusta tarvitaan
04.12.2008 19:34

Osallistuin hiljattain seminaariin, jossa oli koolla paljon viisaita. Keskusteltiin mm. siitä, millä tavoin yliopistot voisivat luoda työllisyyttä ja hyvinvointia alueilleen. Loistavana esimerkkinä toimi Oulun yliopisto, jossa koulutusalat on onnistuttu yhdistämään alueellisiin strategioihin. Yliopisto hyödyttää aluetta ja alue yliopistoa.

Oulun malli on hieno, mutta toivottavasti sen jäljittelyssä ei mennä liiallisuuksiin. Muutakin kuin elinkeinoelämää välittömästi palvelevaa tutkimusta tarvitaan. Pahaenteiseltä kuulosti erään osallistujan kommentti, että säästöjen aikaansaamiseksi pitää lopettaa kaikki "mappitutkimukset". Näillä puhuja tarkoitti tutkimuksia, jotka valmistuttuaan"pannaan mappiin ja unohdetaan". 

Maakunnan kehittäminen ja sen veturina toimiminen ovat hienoja tavoitteita, mutta yliopiston tehtävä on  laajempi. Sen tulee tehdä tieteellistä tutkimusta. Tarvitaan myös "mappitutkimuksia", joiden hyöty ei ole taloudellista eikä näy välittömästi. Ja elinkeinoelämäkin tarvitsee sivistyneitä ihmisiä, jotka tuntevat historiaa, taidetta, kulttuuria.