Jotain kummallista Turkin ja Kreikan rajalla
02.03.2020 16:18

 

Euroopan unionin ja Turkin välillä on voimassa sopimus, jonka mukaan EU maksaa Turkille Eurooppaan pyrkivien massojen ylläpidosta. Kyse ei ole pikkurahoista, vaan miljardeista euroista, joilla Turkki on jo tehnyt sievoisen tilin. Tähän järjestelyyn EU:ssa ajauduttiin vuoden 2015 kansainvaelluksen pelästyttämänä.

Näin on menty vuosia, eikä sopimus ole kenenkään kannalta kovin eettinen. Eurooppa maksaa, jotta voi "laillisesti" sulkea silmänsä hädänalaisilta. Turkki kuittaa rahat yrittämättäkään järjestää inhimillisiä olosuhteita leireille, joilla ollaan käytännössä vankeina. Ihmisoikeuksien kunnioittamisessa ei Turkki ole koskaan ollut mallimaa.

Nyt on Turkin "sulttaanin"Erdoganin mitta täynnä. Hän on kovaotteinen herra, mutta oikeassa siinä, että Eurooppa ei ole tehnyt ogelman ratkaisemiseksi yhtään mitään. Toisaalta Syyrian sota ajaa liikkeelle yhä uusia massoja, eikä loppua näy. Joidenkin lähteiden mukaan Turkissa on jo nyt yli 4 miljoonaa ihmistä odottamassa pääsya Eurooppaan.

Jokunen päivä sitten Erdogan ilmoitti avaavansa portit. Sopimusjuridiikkaa paremmin tuntematta vaikuttaa siltä, että Turkki on osaltaan sanonut EU:n kanssa tekemänsä sopimuksen irti. Kyse on ilmiselvästi kiristyksestä: täältä pesee lisää väkeä ellette suostu tukemaan Turkkia Syyrian vastaisessa sodassa. Natomaa Turkilla on hätä, sillä se on jäämässä yksin. Venäjä tukee Syyriaa ja on vaara, että konflikti kärjistyy Naton ja Venäjän väliseksi. Hädänalaiset massat kelpaavat kaupanteon välineiksi. Rumaa.

Kovimmilla on Turkn naapurimaa Kreikka, joka on joutunut vahvistamaan rajavalvontaansa uhkaavalta kansainvaellukselta. Kivenmurikat ovat lennelleet kohti poliiseja, jotka eivät kuitenkaan voi käyttää voimaa siviilejä kohtaan. 

Mitä tekee EU? Euroopan komission puheenjohtaja Ulrika van der Leyen on ilmoittanut "seuraavansa" tilannetta. Samalla hän varoittaa rajaviranomaisia liian väkivaltaisista otteista. Meidän sisäministerimme Maria Ohisalo (vihr) puolestaan sanoo, että mikään ei ole muuttunut. Turkista ei ole tullut virallista ilmoitusta rajojen avaamisesta.

Loivaliikkeisyys on joskus (useinkin) ministerin hommissa hyväksi, mutta missä Ohisalon silmät ja korvat?  Hän ei nähtävästi seuraa tiedonvälitystä, jonka mukaan paljon on muuttunut. Lähdetäänkö meiltä EU:n sisäministerikokoukseen liian köykäisin eväin?

Myös media on vähän sekaisin. Termejä sotketaan ja käytetään miten sattuu. Osa puhuu siirtolaisista. Mikä ettei, jos kyseessä on ihminen, jonka on tarkoitus muuttaa pysyvästi toiseen maahan ja työskennellä siellä. Tähän hänellä on asianmukaiset luvat lakkarissaan. Suurin osa nyt liikkeellä olevista lienee kuitenkin siirtolaisiksi pyrkiviä. Myös pakolais-sanaa ryöstöviljellään. Ei jokainen kumiveneellä Välimeren ylittävä ole pakolainen.  Hän on sitä vasta, kun on anonut turvapaikkaa, hänen suojelutarpeensa on todettu ja hänelle on myönnetty turvapaikka.

Nyt media myöntää turvapaikan jo ennen kuin sitä on edes haettu. Sanoilla on merkitystä, sillä niillä rakennetaan maailmaa.