Luvassa myrskyä ja ihanaa kaalia
15.02.2020 17:07

 

Vähällä olemme täällä länsirannikolla tänä talvena päässeet.

Termistä talvea ei lopultakaan tullut ja tuskin enää tuleekaan. Se on toisaalta surullista, mutta lumikuorman puute on myös helpotus.  Viime talvi on vielä muistissa. Kun katsoo Kainuun lumikaaosta, myötätunto on kainuulaisten puolella.

Myrskyä on luvattu huomiseksi näillekin leveysasteille, mutta sen mitä taivaalta tulee alas, pitäisi säätieteilijöiden mukaan olla vettä. Puuskittainen myrskytuuli saattaa yöllä ja aamulla katkoa sähköjä. Mutta siihenkin voi varautua. Keitän termoskannullisen kahvia valmiiksi illalla, niin etten ainakaan jää ilman aamukahvia. Niin huonosti ei päivä saa alkaa. Hätäkös sitten on lueskella torkkupeiton alla ja odotella sähköjen tuloa.

Parhaillaan meillä on ihanat tuoksut, sillä uunissa on kaalia.

Pitkään väheksytty kaali on kokenut uuden tulemisen kasvissyönnin lisääntymisen myötä. Pirskahteleva raikas kaali on täynnä makua ja vitamiineja, joten se olisi ansainnut paremman sijan ruokapöydässämme. Yksi syy kaalin väheksymiseen lienee sen venäläinen imago. Mieluummin popsitaan läntistä perunaa, joka häviää kaalille ravintoarvoissa mennen tullen.

Kaalista voi tehdä monenlaisia herkkuja, ne äidin kaalikääryleet eivät ole ainoat. Niitä en edes yritä, sillä muistan miten äidiltä meni niiden valmistamiseen koko päivä.  Samat maut ja tuoksut saa tekemällä samoista aineksista kaalilaatikon uunissa. Vielä vähätöisempää on vain paahtaa kaali uunissa. 

No niin, minulla on siis kaalia uunissa ja se hurmaa nyt jo tuoksullaan. 

Pidän eniten punakaalista sen rapsakan värin takia, mutta paahdettavaksi sopii mikä tahansa muukin kaali. 

Jos kiinnostuit, tee näin:

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Lohko punakaalin kerä ensin puoliksi ja sitten puolikkaat puoliksi. Tai miten vain, mutta näin tulee nättiä.  Asettele lohkot uunivuokaan.

Sulata mikrossa tarpeellinen määrä voita ja lisää siihen hunajaa maun mukaan. Seosta kannattaa tehdä sen verran runsaasti, että voit voidella sillä kaaleja paistamisen välillä muutamaan kertaan.

Voitele siis kaalilohkot pullasudin avulla voi-hunajaseoksella joka puolelta. Sitten vain vuoka uuniin. Helppoa kuin heinänteko. 

Paistoaika tulee sen mukaan, haluatko lopputuloksen olevan napakkaa vai suussasulavaa. Itse olen jälkimmäisen kannattaja, joten 2 -3 tuntiakin voi olla tarpeen. Sitä paitsi kaali makeutuu sitä enemmän, mitä kauemman se on uunissa. 

Tämä herkku käy hyvin minkä tahansa ruoan lisukkeeksi, mutta riittää kokonaiseksi ateriaksi pieniruokaiselle hyvän leivän kera.

PS. Älä unohda suolaa, kuten minulle juuri kävi. Määrä selviää maistelemalla.