Selaan päivän uutisia
08.01.2020 15:37

 

On tammikuun 8. päivä, pientä sateentuhjua ja 7 astetta plussaa. Ei ihan normitammikuuta siis. Tuulee navakasti, ja Porin ympäristössä on paikoitellen ollut aamun ja päivän aikana sähkökatkoja. Onneksi ei meillä. On hyvä aika tarkastella päivän uutisia, jotka osin lyövät häpnadilla.

Yle on teettänyt kyselyn ja saanut ilmeisesti toivomansa tuloksen. Sen mukaan 70 prosenttia suomalaisista haluaisi yhdistää koulujen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen. Opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo tervehtivänsä alkanutta keskustelua ilolla. Se on helppo uskoa. Yle oli myös löytänyt katsomustiedon opettajan, joka "tiesi", että sana uskonto pelottaa ihmisiä. 

Tosiasiassa 70 prosenttia suomalaisista ei ole miettinyt pätkääkään uskonnon ja elämänkatsomustiedon yhdistämistä kouluopetuksessa. "Haluamisesta " puhuminen on harhaanjohtavaa. Mutta Yle tekee mitä tekee ja uutisoi niin kuin haluaa.  

Naisparit tarvitsevat spermaa. Yliopistosairaalat tarjoavat jälleen hedelmöityshoitoja lesbopareille, joten spermasta alkaa olla puutetta. Sperman luovuttajia tarvitaankin lisää, kerrotaan Ylen nettisivulla tänään. Kukin suuntautukoon ja eläköön valitsemallaan tavalla, mutta pitääkö yhteiskunnan todellakin kustantaa yksilöiden kaikki valinnat? Eikö sentään hoidettaisi sairaat ja vanhukset ensin? 

Pääministeri Sanna Marin (sd) vierailee tänään Ruotsissa. Jo etukäteen vierailu on ollut laajan kansainvälisen huomion kohteena ennen kun pääministeri on sanonut sanaakaan. Ei hänen nähtävästi tarvitsekaan. Tänä nopeiden klikkausten aikana huomion saamiseen riittää että on nainen, nuori ja nätti. Tätä kaikkea Marin on, mutta muu on vielä yhtä kysymysmerkkiä. 

Marinin hallituksen alkuajat ovat kuluneet itseihailuun ja mediassa poseerailuun. Luvatut työllisyystoimet ovat aloittamista vailla. Työryhmien jäseniltä on kuulunut, että ohjaus puuttuu ja  tavoitteet ovat hukassa.  Demarit jo vaihtoivat työministeri Harakan Haataiseen, mutta hiljaista on edelleen. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ei ole puhua pukahtanut sen jälkeen kun ensimmäisinä ministeripäivinään julisti, että aktiivimalli puretaan. Ministerin osaamattomuus ei ole naurun asia. Maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa sisämnisteri Maria Ohisaloa (vihr) puolestaan vaivaa, että palomiestä sanotaan palomieheksi. Kun siinä on se mies-sana.

Ryhdistäytykää tytöt siellä hallituksessa ja alkakaa tehdä niitä tehtäviä, joita teidän kuuluu tehdä.

Myönteistäkin tapahtuu.

Heikki Hiilamon kolumni tänään (hs.fi) puuttuu tärkeään asiaan, jota itsekin olen ihmetellyt.

Hän kirjoittaa,että eriarvoisuudesta puhuttaessa tehdään paljon ylilyöntejä. Nyt korostetaan mieluusti, että eriarvoisuus lisääntyy koko ajan, vaikka suomalaiset eivät koskaan ole olleet niin tasa-arvoisia kuin nyt. Mainitsematta jää sekin, että Suomessa väestön tuloerot ovat maailman lähes matalimmat.

Alma Median Kai Telanteen vapauttava tuomio pysyy.

Jupakka syntyi aikanaan, kun Telanne Päivi Anttikoskea haastatellessaan tuli sanoneeksi, että lapsi tarvitsee äitiään. Kysehän oli Aamulehden päätoimittajan rekrytoinnista. Käräjäoikeus ei katsonut Anttikoskea syrjityn, koska hän ei ollut ansioitunein hakija eikä häntä olisi muutenkaan valittu.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, mikä osoittaa, että maassa on sentään tevettä järkeä tallella.

Mutta luulisi Telanteen jo oppivan. Työnhakijan yksityisasioita ei pidä ynähdykselläkään kommentoida, vaikka tämä itse kertoilisi niistä miten vuolaasti.