Joulun aika on parhaimmillaan, kun sen jakaa muiden kanssa
21.12.2019 17:30

 

Loukkaantuneisto on loukkaantunut kristittyjen joulun vietosta. Yhä kummallisempia ilmiöitä nousee esiin päivittäin.

Porissa Satasairaalan (entinen Satakunnan keskussairaala) johto on kieltänyt kuorojen perinteisen jouluaattoesiintymisen sairaalassa. Perusteluna on, että "se loukkaa monia potilaita". Niinpä vainen. Sillä ei näytä olevan väliä, että laulukielto loukkaa niitä potilaita, jotka olisivat halunneet kuulla ja nähdä kuoron esiintyvän. Heitä on enemmistö. Kielto satuttaa myös kuorolaisia, jotka ovat koko syksyn harjoitelleet joulua varten. Kuoron johtaja  Anne Marie Grundsten ihmettelee tänään Satakunnan Kansassa: "Missä maassa minä elän?".

Kummia kuuluu myös Hämeestä. Kangasalan kunnassa on saatettu voimaan kielto, että koulun joulujuhlassa ei jouluvirren aikana saa nousta seisomaan. Vanha tapahan on, että Enkeli taivaan viimeinen säkeistö lauletaan seisaallaan. Kieltoa perustellaan sillä, että kun uskonnottomat ja ei-kristityt istuvat virren ajan, muidenkin pitää istua yhtenäisyyden vuoksi. Eli enemmistö taipuu. Sitä komennetaan, jonka tiedetään tottelevan. Tämänkin määräyksen laillisuus ja sitovuus olisi hyvä tutkia. Voiko kunta tosiaan määrätä, että ihminen ei saa seisoa?

Satakunnan Kansan toimittaja Sakari Muurinen lyö löylyä lisää. Hän on otsikoinut tämänpäiväisen kolumninsa: "Ihmisellä on oikeus kieltäytyä joulusta ja Jeesuksesta." Totta kai on, mutta hieraisin kyllä silmiäni. Onko tämä lehti tosiaan se sama "Valtakadun vanhoillinen", joka on puolustanut perinteisiä arvoja Satakunnassa sukupolvien ajan? 

On surullista kun niin helposti luovumme omastamme ja annamme kulttuurimme köyhtyä. Olemme vielä nuori valtio, ja kulttuurinen kerroksemme on niin ohut, että se antaa periksi ulkoisille paineille. Euroopan vanhoissa sivistysmaissa näyteikkunoihin rakennetaan jouluseimiä, eivätkä uskonnottomat pysty heivauttamaan yhtäkään perinnettä. 

Mutta viettäkäämme kukin joulua tavallamme.   

Jouluilo on parhaimmillaan, kun sen jakaa muiden kanssa. Eilen illalla olin joulupuurolla hyvien ystävien luona. Tänään tulee kummipoika perheineen ja huomenna sisko miehineen. Perheen Nuoriso-osasto tulee perinteisesti aatonaattona. Silloin on kaikki tehty ja aloitamme joulunvieton. Aattona ovat vuorossa naapurien ja ystävien joulutervehdykset, ja aattoiltana istumme läheisten kesken pöydässä pitkään. Olisin köyhä ihminen, ellei minulla olisi tätä kaikkea. 

Jaettu ilo on parasta jouluiloa.