Isis-lapset puhuttavat
20.12.2019 11:48

 

Sanna Marinin hallitus on linjannut, että al-Holin leirillä olevia isis-perheiden lapsia autetaan ja mahdollisuuksien mukaan tuodaan Suomeen. Heitä on kai kolmisenkymmentä. Keskustelu aiheen ympärillä jatkuu vilkkaana.

Jotkut asiantuntijat ovat tuhahdelleet, että mitä noista kinataan. Mitä kolmekymmentä lasta nyt mukamas on? Nin mitä? Tässä tapauksessa joukko eri-ikäisiä tyttöjä ja poikia, osin jo teini-ikäisiä. Heidän lapsuutensa ei ole ollut pehmolelujen kanssa lastenhuoneessa leikkimistä, vaan ihan muuta. Emme tiedä, mitä he ovat kuulleet, nähneet ja tehneet. Siitä huolimatta heitä on tietysti autettava ja mahdollisuuksien mukaan kotiutettava. Hallituksen linjausta voi pitää oikeana. 

Pyörät pyörivät hitaasti, ja viranomaiset ovat jo saaneet kritiikkiä osakseen, kun mitään ei näytä tapahtuvan. Koko prosessin avaaminen kansalaisille saattaisikin olla tarpeen. Paperittomien ihmisten henkilöllisyyden luotettava selvittäminen ei ole yksinkertainen asia. Matkustusasiakirjojenkin tulee olla kunnossa.  

Meidän ulkoministerimme aika on mennyt salkustaan taistelemiseen, ja pyöritys jatkuu edelleen. Sen sijaan Ruotsin kollega avasi tässä juuri prosessia kiitettävästi omille kansalaisilleen.

Jos on päätetty kotiuttaa orpoja ruotsalaislapsia, pitää ensimmäiseksi  todeta, onko ulkomailla syntynyt lapsi todella ruotsalainen. Sen jälkeen tulee selvittää orpous. Muut asiat seuraavat sitten perässä.       

Ihan samalla kaavalla mennään meillä. Lapsen yhteys äitiin lienee helpoimmin selvitettävä. Ja jos äiti on Suomen kansalainen, lapsi saa Suomen kansalaisuuden automaattisesti. Syntymäpaikalla ei ole väliä, se voi olla Jorvin sairaala tai al-Holin leiri. 

Orpous on hankalampi rasti, sillä isättömyyttä on vaikea todistaa. Isä voi olla kuollut, vankilassa tai muuten vain kadoksissa. Jos isän tilannetta ei tiedetä, äidillä on oltava yksinhuoltajuus, jotta hän voi luovuttaa lapsen viranomaisille. On mahdollista, että jos isä aikanaan ilmaantuu, hän voi vaatia oikeuksiaan ja vaikkapa nostaa oikeusjutun valtiota vastaan.

Myös lapsiin sinänsä voi liittyä riskejä. Esimerkiksi Kanada on vaaraan ja riskeihin vedoten kieltäytynyt hakemasta leiriltä 4-vuotiasta tyttöä.

Kansainväliset sopimukset ovat epämääräinen hetteikkö julistuksia, joita voidaan noudattaa varsin luovasti. Suomi on tässäkin luokan priimus. On oltava, sillä pahinta mitä suomalainen voi kuvitella, on, että meidät rinnastettaisiin entisiin itäblokin maihin.