Rauhoitutaas vähän
17.12.2019 21:01

 

Vain vuorokausi sitten kansanedustaja ja moninkertainen entinen ministeri Erkki Tuomioja (sd) yritti rauhoittaa poliittista keskustelua. Hänen mukaansa politiikan kieli on koventunut siinä määrin, että vastaavaa on ollut vain sisällissodan edellä.

Se kuulosti pahalta, mutta on varmasti totta. Ilmiö on ollut havaittavissa pidemmän aikaa. Tutkijat ovat selittäneet sitä somella, josta käytössäännöt puuttuvat kokonaan. Puskista voi huudella mitä tahansa. Vähitellen sosiaalisen median karkeat yleistykset ja hiomaton kieli ovat ryöstäytyneet politiikkaan ja kansalaiskeskusteluun.

Tuomioja on oikeassa. On korkea aika himmata ja nostaa taas hyvä käytös kunniaan. Politiikassa saa olla eri mieltä, mutta silti voi puhua harkitusti  ja vastapuolen näkemyksiä kunnioittaen. Tuomiojan ikäpolvella on pitkä sihti menneisyyteen, mikä uudelta digisukupolvelta puuttuu. 

Yksi osoitus siitä oli Tuomiojan puoluetoveri Sanna Marinin hyökkäys oppositiopuolue kokoomusta vastaan tämänpäiväisessä välikysymyskeskustelussa. "Eikö teitä hävetä?", hän kysyi. Miksi pitäisi? Välikysymys on opposition oikeus ja siitä on tarkoitus keskustella.

Sanna Marinin tähänastinen käytös enteilee repivää hallituskautta. Ainakin kokoomukseen päin hän on polttamassa siltoja päättäväisesti. Sellainen ei ole ollut Suomen politiikassa tapana, vaan kaikki puolueet ovat tehneet  yhteistyötä niillä paikoilla, jotka kansa on kussakin tilanteessa hyväksi nähnyt.

Toivotaan että Marin oppii. Eteläisen naapurimme sisäministeri hänet jo ehti haukkua pahanpäiväisesti, mutta pisteitä ei voi antaa siitäkään. Ei ole häpeä olla tamperelainen marketin kassa, ja on hienoa että sieltä pääsee ponnistamaan vaikka pääministeriksi. Silaus käytöstapoja ei kuitenkaan olisi pahitteeksi.

Sanotaan sitä vaikka sivistykseksi.